joi, martie 06, 2008

Paranormal

Paranormal este un termen umbrelă pentru o varietate de fenomene care ies din sfera normalului.Termenul este folosit in parapsihologie si are de a face cu fenomene ca telepatia , perceptia extra-senzoriala , telekinezia si feluri de a supravietui dupa moarte ca reincarnarea , fantomele , si bantuirile. Termenul este folosit si pentru fenomene mai putin spirituale , ca OZN-urile si mai multe creaturi misterioase descrise in criptozoologie.
Subiecte principale in paranormal Paranormalul are de a face co orice sfideaza logica , sau doar se abate de la normalitate , dar existax cateva elemente neexplicate care sunt asociate din start cu paranormalul. Fantoma Fantomele sunt de obicei manifestarile spiritului sau sufletului unei persoane decedate.Unii extind ideea in credinta in fantomele animalelor decedate.
Termenul fantoma se poate referi la orice fel de spirit sau demon (pezenhte demonice) care se manifesta intr-un anumit loc , dar in vorbirea populara se refera strict la spiritul unei persoane decedate. Unii sceptici pot gasi explicatii non-paranormale pentru fantome , dar credinta in fantome ramane persistenta. OZN-uri Articol principal:OZN Document FBI din 1952 - surprinde un OZN deasupra Passaic, New Jersey Document FBI din 1952 - surprinde un OZN deasupra Passaic, New Jersey Existenta vietii extraterestre nu este considerata un subiect paranormal , multi oameni de stiinta considerand-o un fapt stiintific si aproape sigur.
Proiecte ca SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) incearca sa identifice activitatea radio a unor presupuse civilizatii extraterestre.
Latura paranormala a
vietii extraterestre sunt obiectele zburatoare neidentificate.Multi sceptici , precum si biserica ortodoxa au lansat explicatii alternative mai mult sau mai putin paranormale pentru aceste obiecte , dar teoria originii extraterestre ramane de departe cea mai populara si mai mediatizata.
Ufologia sau OZN-ologia a aparut prin anii 1950 datorita interesului tot mai mare al publicului in legatura cu acest subiect.
Exista si o grupa mai mica de oameni interesati de OZN-uri care cred in explicatii supranaturale si/sau religioase.Acesti adepti ai
miscarilor spirituale moderne sunt mai inclinati explicatiilor ezoterice sau oculte ca profetii religioase si manifestari diavolesti (cea din urma teorie fiind lansata de Biserica Ortodoxa).
O a treia tabara mult mai extinsa decat cea de a doua crede in explicatiile non-paranormale ale OZN-urilor , ca si farse , desi
exista cazuri care nu pot fi explicate nici de cele mai ridicole ipoteze.

Niciun comentariu: